onsdag 3 mars 2021

...att visselblåsa fakta och inte sina slutsatser

Att visselblåsa innebär att berätta om något som inte går rätt till i en organisation eller på en arbetsplats. Det är bra att vi har yttrandefrihet och bra att man som anställd inte ska straffas för att man visslat ut sanningen. Men det gäller för visselblåsaren att hålla sig till vad det är för något som inte går rätt till och inte dra in sina egna slutsatser.


I ”Uppdrag granskning” ikväll får vi se en medicinsk sekreterare som meddelat allmänheten på den ort där hon bor, med en insändare i lokaltidningen, att vårdcentralen där hon jobbar tillåter anställda med lindriga förkylningssymtom att jobba - trots Folkhälsomyndighetens restriktioner. Gott nog. Här borde hon stannat.


Hennes stora misstag är att hon i sin insändare rekommenderade människorna på orten att inte söka vård på vårdcentralen.


Coronarisk eller inte - det är mycket riskfyllt att svepande säga att människor inte borde söka vård. Vissa tillstånd ska man verkligen söka vård för. Är man osäker kan man ringa 1177 för bedömning.