lördag 21 november 2015

...att leva som vanligt och vara vaksam

Säkerhetsnivån för Sverige höjdes från nivå tre till nivå fyra på den femgradiga skalan för några dagar sen. Vi uppmanades att leva som vanligt och att samtidigt vara vaksamma. Det kan låta som motsatser och i mediernas brus hördes många frågor kring just detta. Är det verkligen att leva som vanligt om man ska vara vaksam? Ibland blir frågorna dumma. Man får väl gå till sig själv. Okej, jag fortsätter handla mat, fortsätter arbeta och fortsätter träffa mina vänner.

Gemene man kan leva som vanligt men polisen gör jobbet när det gäller den höjda nivån. Vi får lita på att polisen inte lever och arbetar som vanligt - de tar på sig säkerhetsvästarna, tar stötarna, tar eventuella strider för att vi andra ska kunna leva mest som vanligt men vara vaksamma.

Och tack vare att en kvinna var extra vaksam häromdagen kunde en misstänkt terrorist gripas i Boliden. Kvinnan levde som vanligt, åkte buss en vanlig dag och höll ögonen öppna lite extra och studerade ett ansikte, för att sen kontakta polisen.