onsdag 11 mars 2020

...Guldbron som ett monument

Guldbron från Kina har anlänt. Den kommer inte bara vara en bro mellan Gamla Stan och Södermalm utan även ett 2020-talsmonument över annat som kommit från Kina under dessa dagar - corona.

Vilken tajming. Det är många som via nätet följt Guldbrons färd över haven i ett par månader. Och nu är den här i sitt majestät. När jag ser en del av sista etappen på teve tycker jag bron ser rätt pluttig ut. Men när fartyget lagt till mellan Djurgården och Stadsgården blir storleksförhållandena mellan Guldbron och husen längs Skeppsbron tydliga. Man ser verkligen hur gigantisk den är. Och att se något så robust och snyggt och kontrollerbart från Kina, när det mesta kring coronaviruset är darrigt och ovisst, känns som en bra tajming.

År 2120 kan föräldrar promenera med sina barn över Guldbron och kanske berätta för dem: ”När bron kom för hundra år sen, ända från Kina, hade Sverige just drabbats av virus från samma land. Si och så många dog. Tänk en så enkel sjukdom idag. Men då fanns ännu inget vaccin.”