söndag 25 september 2016

...att inte vara sin sjukdom

Man kan ha fått en diagnos. Men man är inte sin sjukdom. Man är så mycket mer. Men med diagnosen får man verktyg att hantera sitt liv. Kroppens brister. Man får verktyg att använda varje dag i olika situationer och vid olika tillfällen. En diagnos är inte en dom. En diagnos är möjlighet till hjälp. Möjlighet till fortsatt liv. Med en diagnos får man kunskap om hur man ska hantera symtomen och helst förebygga dem.

Jag har nu äntligen lyssnat färdigt på Mikael Persbrandts pod. Den om hans utredning och resa med frågeställningen om han har bipolär sjukdom. En driven, stillsam och eftertänksam pod.

Det som sägs i programmet om att ha, och att inte vara, sin sjukdom kopplar jag även till andra sjukdomar. Exempelvis diabetes.

Man ska inte förneka eller förringa en sjukdoms svårigheter. Riskfyllda konsekvenser om man inte möter symtomen. Men man ä r inte sin sjukdom. Man är en människa. Som råkar ha fått en sjukdom att tampas med. En oönskad följeslagare i livet som ständigt hänger en i hasorna.