tisdag 25 april 2017

...ett föredrag om Karelen på Norrtälje bibliotek

I mörka byxor och mörkgrå tunikaskjorta med designsnitt som markerar en konstnär, står han vid bildskärmen och föreläser om Karelen. Peter Winquist, keramiker från Åland. På huvudet en karelsk huvudvonad, säger något om skydd för kreativa tankar. Jag tänker på hur jag själv gärna har nåt på huvudet när jag ska skriva koncentrerat. Det håller liksom ihop.

Karelen - ett landområde inom Finlands och Rysslands gränser - som ända sen vikingatiden varit ett slagfält, ömsom politiskt omsöm mellan trostillhörigheter. Nästan femhundratusen kareler fick under andra världskriget lämna allt de byggt upp. Familjer skulle integreras i det finska samhället. Att bygga upp en ny tillvaro tog tid. Lämnade djupa spår. Idag är det få kvar av det karelska folket i Karelen. Spridda i Finland, Ryssland, övriga världen.

Peter Winquist tipsar om boken 'Vandraren', visar obeskrivlig arkitektur. Och talar suktande om karelska piroger gjorda på rågbröd fyllda med potatis och överösta med hackade ägg och smält smör.