tisdag 18 april 2017

...explosiv mentalgas

Trött efter en sömnlös natt och för en gångs skull uppe före klockan fem. Lika bra att kliva ur sängen som inte verkar fylla sin funktion just nu.

Yoghurt, nötter och te. Fina grejer. Nyhetsläsning. Inte lika fint. Kraschade flygtyg, knivmord och nersmält historiebärande is. Och en artikel om en explosiv metangas.

Trött som jag är läser jag fel och tycker att det står mentalgas. Vad tusan är det? Jag förstår, och ser sen snabbt att jag naturligtvis läst fel. Metangas står det ju.

Men om det fanns mentalgas - vad skulle det då vara? En mentalgas som är explosiv? Det måste väl vara en gas i huvudet som ökar för varje ouppklarad konflikt, varje illasinnad tanke och varje kärlekslös handling från antingen en själv eller från någon annan. En mentalgas som blir mer explosiv ju längre tiden går utan att själva problemet tas om hand.

Har inte alla känt den? Mentalgasen som trycker på inifrån, just för att den förtvivlat försöker hållas inne, och som riskerar att bli explosiv när den väl släpps ut.