tisdag 14 april 2020

...den tålmodige Anders Tegnell

Vi vill alla veta hur det är, hur det ska bli och hur långt tid allt ska ta. Men det finns inga absoluta svar. Vi är mitt i ett skeende, mitt i en pandemi och vi kan inte beräkna slutet av situationen. Det borde vi veta nu.

Anders Tegnell är exemplariskt lugn och faktafokuserad på presskonferens efter presskonferens. Han får ständigt frågor som är omöjliga att besvara.

Vem som helst i hans ställe skulle bli irriterad och himla med ögonbrynen och be journalisterna att tänka till lite kritiskt över sina egna hypotetiska frågor innan de ställs. Men Anders Tegnell svarar tålmodigt om och om igen på den ena omöjliga frågan efter den andra genom att först analysera omständigheterna som ligger till grund för frågeställningen och sedan genom att säga att man inte kan veta med säkerhet.

På det viset får den tålmodige Anders Tegnell varje journalist att gå ur frågestunden med äran i behåll samtidigt som han själv gång på gång visar prov på hög tolerans och kunskap på mer än epidemiologiska områden.