onsdag 31 juli 2024

…Omar Alshogre - Sommar i P1

 

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd. 

Tänk att han överlevde allt detta fruktansvärda. Omar Alshogre.

Och att han kan se så glad ut, sprida hopp och lyckas formulera sin berättelse på det sätt han gör.

För tredje gången denna sommar varnar Sveriges Radio i inledningen för ”starka scener och skildringar av våld”. Den varningen är sannerligen befogad.

Vissa avsnitt är så ingående i olika tortyrmetoder att jag inte vet om jag klarar av att höra mer. Men om han genomlidit allt detta – vem är då jag att inte kunna lyssna på hans berättelse?

Det är tortyr. Skenavrättning. Vidriga situationer och maktlöshet.

Men det är också ett Sommar som säger mycket om vad det kan innebära för en människa att få en utsträckt hand. Slumpen, eller ödet, att hamna i ett väntrum inför ett läkarbesök i just samma stund som en människa med blicken utåt mot omvärlden och som registrerar behov – en människa med öppet hjärta - blev den handen.

Man måste nu lyssna på hela detta omvälvande program för att förstå de två sista orden i denna bloggtext.

Miet warde.

Omar Alshogre - Sommar i P1


tisdag 30 juli 2024

…Åsa Romson - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.
Vår älskade planet. Moder Jord.

Må vi göra det som gagnar dig, nu och i framtiden. Hjälp oss till rätt beslut, såsom i politiken så ock på privat nivå. Hjälp oss att inte leva över våra faktiska tillgångar. Rädda oss ifrån tunnelseende. Jorden är du, utan makt, men härligheten är din. Må du leva i evighet. Amen.

Ja, detta var mina ord.

Åsa Romson har en annan vokabulär, specifik kunskap och andra arenor. Kunskapen grundlägger hennes Sommar.

Hon är konkret med tydliga exempel. Ger en tidslinje för det första globala miljömötet, en kompromissad flyktingkontroll och klimatavtalet i Paris.

Hon berättar om sin väg in i politiken, hur hon pluggade juridik med planen att sen arbeta med miljörätt.

Det första hon fick lära sig var att å ena sidan känner miljöproblem inga gränser emellan länder, å andra sidan lägger självaste juridiken mycket stor vikt vid landsgränser.

Därför behövs globala miljömöten och miljöavtal länderna emellan.

Kunskap, uthållighet och efterlevnad. Allt för vår och Jordens skull.

Åsa Romson - Sommar i P1


 

måndag 29 juli 2024

…Lars Förberg - Sommar i P1

 

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

Ska detta nu bara handla om pengar? tänkte jag när jag läste introduktionen.

Ska man behöva vara intresserad av börsen och gigantiska ekonomiska kapital för att få ut något av detta Sommarprat?

Nej, nej. Spännvidd. Spänst i tankar. Spänning i händelser.

Finansmannen Lars Förberg levererar allt annat än mittemellan. Men inget är överdrivet. Han är bara sig själv. Det är så jag uppfattar honom och det är det han säger sig vilja vara. Han verkar lyckas bra med det.

Trots dramatiken finns det inget teatraliskt i hans framförande. Allt talar för sig själv. Ingen påspädning behövs. Han säger att han alltid vill vara ärlig. Och det är grundkänslan i hela programmet. Ärligheten, det okonstlade. Även det orädda och det genomtänkta.

Det avsnitt som ändå skulle kunna få en att tro att han totalt fabulerar är avsnittet om konfirmationslägret. 
Herregud!

Ett mycket fint Sommar där han talar om sånt vi kan bära med oss.

Vad fastnar mest hos mig?

Bräckligheten. Det vidunderliga. Och det att vara sig själv.


söndag 28 juli 2024

...Titti Schultz - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

Fina Titti Schultz.

Vilket Sommar hon bjuder på. Inte sömnigt en enda sekund. Hon får mig att skratta till flera gånger redan under de första två pratavsnitten. Hon har satt tonen. Och det blir mer att haja till inför igenom hela programmet.

Och när hon säger att det bästa ordet är ”Nej’ - då är hon hemma hos mig. Som jag älskar ordet nej! Enligt mig är det alltid bäst att börja med ett nej. Då är det ju mycket lättare att konvertera det till ett ja än att konvertera åt andra hållet.

Som i Tittis alla program är hon även nu rak, ärlig, okomplicerad. Enkel att lyssna på. Hon är okrånglig.

Det är väldigt uppfriskande när hon förklarar, som hon själv säger ”för sista gången”, varför hon inte ville ha barn och inte vill ha det nu heller. Förklarar varför hon vill vara barnfri.

Jag förvånas till gränsen av upprördhet av hur ofta och av hur många hon blivit ifrågasatt för just denna sin vilja genom alla år.

Så tog programmet slut alldeles för fort.

Titti Schultz - en fräsch röst i Sommarkavalkaden.


 

lördag 27 juli 2024

…Stefan Larsson - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

Han säger i början av sitt program att han vill dela med sig av sina erfarenheter för att andra kanske kan ha nytta av dem. Det är en bra ingång. Han har reflekterat över sitt liv, sina beslut, sina trauman och sina framgångar. Han är nära sig själv - och har självdistans. Han kan se sig själv utifrån. Och jag tänker att det finns så otroligt mycket mer under ytan men det han ger - det ger han. Och där kan vi hämta något till oss själva.

Stefan Larsson rör sig över stora fält, skilda miljöer, sorg som blandas med överlevnadsarbete. Två trauman som har likheter och ändå är två skilda. Hur mycket sorg kan en människa ta sig igenom?

Hans beskrivningar av sin ursprungsfamilj och i sin tur föräldrarnas ursprungsfamiljer, sina ungdomsdrömmar och sin yrkeskarriär och sina närmaste relationer är välformulerade och finstämda.

Det är ett fint Sommar. Och han gör gott i att dela med sig av sina personliga sorger. Utan dem hade detta program blivit en redogörelse likt flera andra Sommar denna säsong.

fredag 26 juli 2024

…Sofi Jeannin - Sommar i P1

Foto: Magdalena Martin Photography. Publicerat med tillstånd.

Detta Sommar är - precis som så många andra denna säsong - informativt, tämligen faktabaserat och endast intressant på så vis att det ger en inblick i ett arbetsområde som är ganska okänt för många av oss.

Det finns tyvärr inget stort som slår an något i mitt eget liv, inget som ger mig impulser eller lust åt något specifikt håll. Hoppas det slår an något hos andra. Det gör det säkert.

Självklart är det intressant att höra en kvinna berätta om sin roll som vanligtvis innehas av män. Och lika säkert som Amen i kyrkan kommer då de sexuella trakasserierna i sådana sammanhang.

Tänk att detta eviga MeToo finns överallt. Skäms på alla sexistiska och nervärderande män.

Ett vackert uttryck som Sofi Jeannin säger i sitt Sommar är ”skapa klang”.

Annars funderar jag mest på hennes uttal av ordet dirigent. Hon säger det med hårt g. Inte med mjukt som i genast. Inte med sje-ljud som i genans. Tydligen uttalas dirigent med antingen hårt g eller med sje-ljud. Men det hårda g:et låter mer… ja, just hårt...

torsdag 25 juli 2024

…Kim Söderström - Sommar i P1

Foto: Elinor Wermeling. Publicerat med tillstånd.

Ett mycket bra vardagspolitiskt Sommar. Det berör oss alla.

Vi ser dem vid nybyggen av alla de slag.

Byggnadsarbetarna som arbetar för någon underentreprenör till kanske en annan underentreprenör och kanske till ytterligare en underentreprenör som, till slut när man följer hela ledet i utförandeprocessen, arbetar för den som är huvudentreprenör – den som då inte har en aning om vilka faktiska personer som arbetar i det stora bygget.

Vi vill ofta att allt ska vara, om inte billigt så åtminstone, prisvärt. Företagare vill förstås tjäna så mycket som möjligt - men till vilket pris? I byggbranschen är det ofta till priset av arbetares död eller stora skador.

Kim Söderström delger oss många exempel på enorma tragedier som hade kunnat undvikas. Det är inte bara otur när de händer. Det är bristande rutiner, oacceptabelt dålig säkerhet och ovanpå det alltför många led i kedjan som försvagas med varje länk.

En rak och rättfram redogörelse av byggbranschen och det fackliga arbetet som kan rädda liv.

 

onsdag 24 juli 2024

…Kenza Zouiten Subosic - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd. 
 
Det här är ett koncentrat av vad det innebär att vara medberoende till en alkoholist och stor förnekare. Det är också ett Sommar som handlar om försoning. Men det är ingen lättvindig försoning befriad från smärta. Det är ingen "Okej, det är inte så lätt för honom, jag förlåter honom-försoning". Tvärtom. Hon går verkligen in på djupet av sina besvikelser, vilka konsekvenser de får i hennes unga liv och hur hon önskat att bara få vara ifred ifrån sin pappa och få försöka skapa sin egen stabilitet. Hur hon längtade efter honom som han var när han fungerade och hur hon försökte ta avstånd när hon insåg att hon aldrig skulle få det hon behövde som barn.

Det är ett Sommar med en ihållande konflikt som rymmer kärlek, längtan, självstyrka och destruktivitet. En berättelse som kan stärka många.

Det är henne väl förunnat att hon genom många år lyckats formulera sig i sin blogg och få så stor följarskara att hennes liv kunde vända in i en helt ny riktning.

Kenza hittade sin väg och skapade sitt liv.

tisdag 23 juli 2024

…Kristian Matsson - Sommar i P1


Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

Jag hörde någon gång talas om en låt som innehöll markant många fler ord än andra låtar. Alltså inte fler ord i antal. Det handlade om ordförrådets bredd.

Utan att ha granskat alla sommarprat denna säsong, bara lyssnat ingående på dem, vågar jag påstå att Kristian Matsson är en av dem som hitintills haft störst ordbredd. Jag borde njuta och inspireras av språket men det blir så mycket att jag i efterhand inte kan återskapa en enda av hans fantastiska formuleringar.

Vad som däremot fastnar starkt är hans vackra tolkning av Eva Dahlgrens "Ängeln i rummet", när han sjunger till sin specialstämda banjo från 1800-talets New York.

Han stämmer om den från ett terslöst Csus2-ackord - ja, fråga inte mig - och mixtrar med G:et för att få till ett ledset dur-ackord. Sen sjunger han och det är himmelskt. Precis som om det är han som är ängeln i rummet.

Han har tyvärr tackat nej till programmet "Så mycket bättre". Jag hoppas verkligen han ändrar sig i framtiden. Den här mannen vill man höra sjunga mer.

 

…Karin Olofsdotter - Sommar i P1

Foto: Anton Silver. Publicerat med tillstånd. 

Någon radioröst har hon inte. Det spelar inte så stor roll. Hon har ju innehåll. Men kontrasten mellan röst och innehåll blir absurd i mina öron i den inledande berättelsen – den om Navalnyjs begravning.

Att något så politiskt som en oppositionsledares död i ett fängelse – inte av ålder – kan berättas med så lättsam ton gör mig förbryllad. Upplägget, utan yppande av egen tanke eller känsla, får mig att först tänka att det hade varit bättre om hon inte nämnde begravningen alls.

Men så förstår jag, detta är väl exakt så mycket hon kan yttra som Sveriges ambassadör i Moskva. Karin Olofsdotter talar.

Hon tar oss med på en resa på sin väg till diplomati - hur hon som ung pluggade ryska, hur hon sökte till diplomatprogrammet och hur det är att arbeta på ambassaden i Moskva. Hon ger oss Rysslands bild av Sverige. Och USA:s bild av Sverige.

Det är intressant att följa en svensk ambassadörs vardag. Man lär sig en del. Däribland hur mycket, och på vilket sätt, en ambassadör kan berätta.

Diplomatiskt.

Karin Olofsdotter - Sommar i P1


söndag 21 juli 2024

…Niklas Ekstedt - Sommar i P1

 

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

Många säger: ”Man vill ju inte bli bitter”. Även jag.

När Niklas Ekstedt förklarar de fem olika grundsmakerna får jag en ny syn på våra känsloliv.
Smakerna är salt, sött, surt, umami och bitter. Även det bittra behövs.

Socker vet vi är gott. Men man ska inte översockra i tron att ”ju mer desto bättre”.

Inte i relationer heller, tänker jag.

Ju mer man sockrar för att övertyga både sig själv och omgivningen om perfektion, desto mer slår det bittra till om relationen tar slut. Som för att väga upp den tidigare oproportionerliga sötman.

Niklas talar om sin kärlek till de olika smakernas betydelser. Spänningen i att blanda, kompensera upp, våga prova och njuta.

Det är nog samma med relationer, tänker jag – ta lite lagom av allt. Och vad gäller relationer vill jag byta ut smaken ”bitter” mot ”klarsynthet”.

Om man kryddar med ett uns av klarsynthet från början och inte lurar sig själv så behöver man inte bli bitter om relationen tar slut.

Förlåt, Niklas. Ditt matprat var jättebra.

Mina tankar for iväg.


lördag 20 juli 2024

…Josefine Jinder - Sommar i P1

 

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

Med tre minuter kvar av programmet, när Bob Dylan tonat ut, får hon plötsligt en annan röst. Ljus. En gladare, mer förväntansfull och lite skärrad inför det som just hänt.

Kärleken.

Ingenstans tidigare i sitt Sommar har hon låtit rädd. Hon har bara helt odramatiskt guidat oss igenom sina djupa tankar och känslor, som en vandring i en skog om natten. Vi går med Josefine Jinder.

Hon vet vad hon säger, vad hon känner, och kanske tror vi att hon nu utlämnat sitt privata totalt men hon vet vad hon delar med sig av och inte.

Hennes samlade och behagligt mörka röst när hon talar om svåra saker utan floskler ger henne förstapriset i ärlighet och närhet. Och en gång i sitt Sommar ber hon om ursäkt för ordvalet när hon säger "den kreativa processen". Hennes konstnärskap kan troligen inte passa in under ett akademiskt uttryck. Hon berättar sant. Poetiskt. Och dräpande formulerat. Så mycket hon måste ha lodat inåt.

Programmet är slut. Jag går till Spotify, söker upp Little Jinder och spelar låt på låt.

fredag 19 juli 2024

…Olof Lundh - Sommar i P1



Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

Han dyker direkt in i sin starkaste och svagaste punkt – han bara måste vinna och gillar inte att förlora.
Generöst av honom att så systematiskt förklara denna sida som så många tydligen stör sig på. Eftersom jag inte kollar på exempelvis ”Alla mot alla”, mest på grund av den höga diskanten, så har jag aldrig sett Olof Lundh i det sammanhanget.

Däremot i fotbollssammanhang och jag gillar alltid att lyssna på honom. Även nu i hans Sommar.

Han har bra röst, stadigt driv och tydlig tråd. Vi får höra om hans familj, hans prestationsångest och om den skam han känner vid förluster. Det är lätt att följa hans tankegångar.

Och trots sin långa journalistiska bana och vana att rapportera lyckas han genom hela programmet vara personlig och ge något bakom allt det vi brukar se och höra av honom.

Att han sen i sina sista minuter av sommarpratet tar ett journalistiskt grepp och levererar en nyhet är ju helt i sin rätt. Och nyheten gäller Svenska Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt. Och pengar.


torsdag 18 juli 2024

…Ayan Ahmed - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

Ayan Ahmed tillhör det yngre gardet i säsongen och är inte lika ursprungssvensk som de flesta andra är. Det hörs i hennes uttal och hon kan långt mycket mer om förorten än vad vi genomsnittslyssnare kan tillsammans.

Hon minns när skådespelarglöden tändes inom henne som barn när hon tittade på den somaliske skådespelaren Awkuuku. Hon fascinerades av att han var gammal men spelade en liten pojke så trovärdigt.

Och trovärdig är precis vad Ayan ville vara när hon spelade Nala i ”Snabba cash”. Det fanns inga kvinnliga gängkriminella i manuset men en av de manliga rollerna gjordes om och regissören gav en roll till Ayan.

Hon läste på, lärde sig hantera vapen och våndades om nätterna över att det fanns ungdomar som på riktigt levde i den värld hon och hennes skådespelarkollegor gestaltade om dagarna.

Hon gör ett fint Sommar. Budskapet är tydligt – svenskar med invandrarbakgrund har så mycket annat att berätta om än kriminalitet. Hon vill se filmbranschen nyttja mångfalden bättre i produktionerna.

...Alva Sparrevik - Sommar i P1

 

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.
Hennes unga röst. Spröd, tydlig, klar. Hennes berättelse, hennes tankar, hennes ord. Detta är varligt mejslat.

Det är ett oerhört vackert komponerat Sommar. Genomtänkt. Bearbetat. Allt från första anslag, genom hela hennes vittnesbörd med valda musikstycken och ända fram till de sista meningarna som inte avslutas förrän musiken "Now we are free" tonat in och tagit över.

Känslan hon förmedlar. Skildringen av sorgen. Av familjen. Av kärleken och saknaden. Bilden av sin bror.
Hon är så nära sig själv, sitt innersta, sina beskrivningar. Så närvarande i sina sinnen.

Man förstår att hennes framförande är ett koncentrat, och noga utvalt, att det finns så mycket mer men att hon ändå får sagt det hon vill. Ett så öppet och ärligt resonemang, en så stor sorg och en sådan kamp för att orka vidare.

Det är inte endast på grund av berättelsens innehåll som Alva Sparrevik, 22 år, är perfekt som Lyssnarnas Sommarvärd. Hon är dessutom stilistiskt och berättarmässigt den bästa hitintills under sommaren 2024.

...Lars Strannegård - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

Det börjar enkelt med ett stort palmblad uppspikat på väggen – och det blir vägen in till estetik och konst. Och upplevelsen av konst – vad kan den ge oss? Jo – tröst genom sitt sinnliga, en röst som når vårt inre. Så poesin, som får oss att känna något genom rytmen och ordens ordning. Inte genom fakta och logik.

 

En beskrivning av klassrum 328 på Handelshögskolan i Stockholm får mig att vilja åka direkt in till Sveavägen och se rummet som är inrett av Marie-Louise Ekman med egna ögon. Jag återger inte beskrivningen här. Detta vill man höra själv.

 

Vad man också vill höra själv är Lars Strannegårds val av musik - hitintills denna säsongs mest rytmiska låtar. Och den absoluta höjdpunkten på det är när han själv rappar inledningen till Rapper´s Delight. Coolt!

 

Inspirerad på flera plan efter programmet, ser jag mig om i mitt hem. Nog för att jag har konstverk här av olika art, både av riktiga konstnärer och egenskapade alster - men nu funderar jag på vad som blir mitt nästa palmblad på väggen.

Lars Strannegård - Sommar i P1

onsdag 17 juli 2024

...Alexander Hermansson - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd. 

Han verkar vara en fysiskt hälsosam person som har kört på i väldigt hög fart i många år på ett jobb som han älskat och kanske därför inte känt av gränserna i tid.

En av Sveriges mest kända barnprogramledare blev utbränd. Han sa upp sig och frilansar nu.

I sin kamp för att ansvara över sitt eget tempo har han funnit bot mot psykisk stress genom stretching, spagat, kallduschar – ja, fysiska och frivilliga och kanske upp till tre om dagen. Och han gör saker som han utför bara för att de är roliga - syr, målar, snickrar.

Han har kört hårt sen han var riktigt ung. Har många år kvar och ska hålla länge till.

När han fortfarande har samma prattempo och samma aningen anspända tonläge i sina sista stycken i sitt Sommar tänker jag att han trots klokhet och medvetenhet fortfarande har lång väg kvar till att landa helt.

Detta att ansvara över sitt eget tempo blir nästan som en prestation i sig.

Jag hoppas att han tar några djupa andetag och hjälper sig själv att sänka det inre stresspåslaget lite till. 


...Lasse Holm - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

Jag vet inte vad det är men trots flera berättelser som rent faktiskt innehåller dramatik, antingen fysisk eller mental eller både och, så är det en lång sammandragen redogörelse och ett tämligen livlöst sommarprat han gör. 

Men så klart, allt kanske ligger i lyssnarens öra och betraktelse. Jag tycker programmet är tråkigt. Kanske är det då j a g som är tråkig. 

Men spretigt, vågar jag i alla fall säga att hans Sommar är. Det finns ingen riktigt röd tråd. Ingen tydlig linje.

Det dröjer ända in till fyrtiosjätte minuten för Lasse Holm att börja prata om det som borde vara nerven - skapandeprocessen. Hur han hämtar inspiration, vad som är viktigt för honom i en låt och vad som krävs för att något nytt ska komma ut ur ens egen hjärna. Han gav det en minut och det lilla fick trösta mig för mödan jag lagt på att lyssna på hela programmet.

Det hade varit härligt om han arbetat på baslinjen i sitt manus - baslinjen som han säger är så viktig för honom i alla sina låtar. Och de är ju över sjuhundra.

 

tisdag 16 juli 2024

...Sanna Sundqvist - Sommar i P1


Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

Jag håller inte med om presentationstextens deklaration ”…konst, sprit, Downs syndrom och rädslor”.

Sanna Sundqvists Sommar handlar främst om det överväldigande i att få barn, och utifrån två för tidiga födslar få uppleva skörheten hos dessa barn och se den tunna linjen mellan liv och död. Att bli så smärtsamt medveten om att det skulle kunna kan ta slut när som helst. Skräckfyllda passager.

Och sprit handlar det inte om. Däremot om hur det kan vara att växa upp med en alkoholiserad förälder. Sprit är en dryck. Alkoholism är en systemisk sjukdom i både kropp och familjer. Programmet handlar om det senare.

Så delger hon sina tankar kring att få ett barn med Downs syndrom. Detta program har troligen hög igenkänningsfaktor hos andra föräldrar till barn med Downs. Och för oss andra ger det inblick.

Sanna är en skådespelare och komiker som gör allt annat än skådespelar sig igenom sitt Sommar. Allt är djupt personligt och fint skildrat - återerövringen av sin historia, sina känslor och sitt mod.

Sanna Sundqvist - Sommar i P1 

...Andrev Walden - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

En suggestiv berättelse med en suggestiv röst.

Det här är något utöver de sedvanliga sommarpraten. En lång krönika över galaxer, himlakroppar och livet. Utgångspunkten är vätgas.

Andrev Walden håller ihop sitt Sommar från början till slut och landar, efter att ha färdats i en gigantisk cirkel, tillbaka i berättelsens början. Så är han också en Augustprisvinnare. Icke förvånande efter att ha lyssnat till honom.

Det är också roande och tänkvärt när han då och då spränger in några detaljer kring sin dialog med producenten av programmet. Hennes reflektioner och försiktiga uppmaningar som är tänkta som vägledande stöd i hans skapande av sitt sommarpratsmanus, ger honom chans att respondera på det som säkert flera av oss lyssnare också reflekterar över.

Hans Sommar är det som lyfter blicken högst och längst, bortom natthimlens klart lysande stjärnor. Allt svindlar, hans uträkningar, hur man kan hålla hundra världar ur vår galax i sin hand genom att fylla ena näven med sand.

Det stora i det lilla.

Andrev Walden - Sommar i P1

måndag 15 juli 2024

…Stella Österling - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd. 

För andra gången denna säsong får vi varningar av Sveriges Radio om att programmet innehåller starka scener och skildringar som innehåller våld. Denna gång är det på individuell nivå.

Stella Österlings berättelse är upprörande.

Sina erfarenheter av SiS-hem, isolering och tvångsvård lyckas hon i vuxen ålder göra något bra av. Till vardags föreläser hon om tvångsvård, psykisk ohälsa och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Vi är många som läst en och annan artikel eller stor rubrik om uppdagade brister och övergrepp som skett på något SiS-hem. Men att nu lyssna på Stella Österlings Sommar bli ändå en ögonöppnare.

Kanske är det så att den gruppen av anställda som är maktmissbrukande på SiS-hem fått för sig att de intagna flickorna aldrig kommer kunna formulera sig? Den maktmissbrukande gruppen har kanske försökt stämpla dem för evigt och inte kunnat föreställa sig att dessa ångestfyllda tjejer en dag ska få kraft att säga sanningen?

Den gruppen får nu huka sig. Stella Österling har talat.

Stella Österling  - Sommar i P1


 

lördag 13 juli 2024

…Zećira Mušović - Sommar i P1

Foto: Anton Silver/Andreas Svensson/. Publicerat med tillstånd.

Hon ringer alltid sin Mamma innan match, vare sig det är slutspelsmatch i VM eller träningsmatch med Chelsea.

Här hör vi det som ofta saknas i internationella fotbollssammanhang. Blicken bakom berömmelsen. Uppoffringen som stora spelare behöver göra – lämna familjen. I förhållande till uppoffringens dignitet uppehåller sig Zećira inte länge vid det men låter oss förstå att det kostar på.

Vad hon upphåller sig längre kring, i förhållande till skeendets faktiska tid, är sju specifika sekunder i minut 52 i VM-matchen Sverige – USA 2023 då hon gjorde en extraordinär räddning. Ingående delger hon vad som hände, vad hon tänkte, hur hon och laget agerade. Hon minns varje rörelse.

Det är ett fint program om både det vi ser i matcherna och det som sker bakom kulisserna. Familjeband, obönhörliga prestationskrav, mediabevakning.

Hon talar om sitt pannben från Balkan – ett pannben av stål. Och sitt tålamod. Sin nervositet, självrannsakan och beslutsamhet. Den svenska hymnen. Och stoltheten hon känner.

 

onsdag 10 juli 2024

…Oscar Stenström - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.


Oh, så uppfriskande med alla dessa inblickar i de dolda kamrarna så här i efterhand.

Vi kommer ju ihåg ”Ja till Nato”, ”Nej till Nato”, ”Kanske Nato” och ”Kanske inte Nato”. Det är klart vi förstod att det försiggicks mycket bakom de lyckta dörrarna och nu är det intressant att få insiderinformation kring alla turer.

Det som Oscar Stenström berättar om kan vi alla koppla till någonting vi själva varit med om, haft åsikter om, funderat kring och undrat när båten – vilken hamn den nu skulle bli hänvisad till - skulle komma fram.

Sexhundrafemtionio dygn tog det för Sverige att bli medlem av Nato.

Under denna tid var det möten i bunkrar under jord, avlyssningssäkra konferensrum, statsministerns tjänsterum med skottsäkra rutor och i telefon med Erdoğan. Med honom blev det genom hela processen många tuffa samtal.

Därpå en bit in i processen – en Erdoğan-docka hänger i en lyktstolpe utanför Stockholms stadshus och koranbränningar sker nästan på löpande band.

Lyssna på hela processen i detta Sommar.

 

tisdag 9 juli 2024

…UKON, Ulf Karl Olov Nilsson - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd. 

Här har vi en man som talar så tydligt och välartikulerat att till och med en hundrafemåring kan höra varje stavelse.

Han är poet, psykolog och psykoanalytiker. Han har två gånger nominerats till Augustpriset. Jag förstår att han är känd, eftertraktad och att man spetsar öronen när han tar till orda. Han måste ju ha enormt mycket att delge som vi skulle vara hjälpta av.

Därför blir jag förvånad när han berättar om så många händelser – en lång krönika över livet, pratar om spädbarns hjälplöshet och om åldrandet, berättar om hur båda hans föräldrar blev allvarligt sjuka och dog relativt unga – men ändå inte knyter ihop det med hur han förhåller sig och hur han har hanterat allt.

Jag menar inte att han skulle behöva vända ut och in på sig. Men det hade varit intressant om han sagt något mer om sig själv, något enda som vi lyssnare hade kunnat spegla oss i.

Jag förstår att han är stor men tyvärr var det inget i hans Sommar som slog an hos mig. Han var som en klok gubbe som man inte får fatt i.



 

måndag 8 juli 2024

…Malena Ivarsson - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

I presentationstexten står det att Malena talar om "den sista orgasmen". Det kan ge intryck av att det finns en tidpunkt när människans sista orgasm infinner sig. Det är tack och lov inte alls vad som menas. 

Visserligen talar hon en del om orgasmer men mer om relationer där ju det mesta grundar sig i. 

Hon beskriver den sexuella utvecklingen i vårt samhälle, lagar som funnits och lagar som gått, och hur seniorer som idag hör av sig till henne berättar om att de först i sen ålder kan njuta av erotik och intimitet när gamla spärrar försvunnit och de inte har samma ångest över sin kropp som tidigare. 

Hon talar också om hur allt förändras i våra liv - det finns olika faser. Hon talar om separationer och om vad som kan bidra till att man inte behöver separera. 

Hon beskriver egokriser och själskriser. 

Och hon talar om skuggan i våra liv. Våra tankar och känslor som vi lagt locket på - det vi inte gillar, försöker trycka ner, och om vad förnekandet av våra egna känslor kan orsaka i våra relationer.




söndag 7 juli 2024

…Sigge Eklund - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

Först och främst vill jag säga att han har ett väldigt viktigt budskap – att inte leva någon annans liv. Jag måste få det sagt för annars kanske det verkar som om jag inte tyckte om det jag hörde. Men det gjorde jag – trots att jag sen fick svårt att somna och i stället låg och analyserade hela upplägget för mig själv.

Jag vill också säga att jag en gång fick ett fint möte med Sigge, några mättade minuter på Bokmässan, och han lade sin hand över sitt hjärta över något svårt jag berättade. Jag älskar honom för det.

Sigge Eklunds Sommar skulle få endast tusen tecken här i bloggen eftersom den heter ”Tusen tecken till…” och för att jag alltid håller mig till mitt hårt inarbetade format här. Men för en gångs skull blir texten längre. Den har femtusen tecken. Den tog mig två timmar att skriva och tar lite drygt fem minuter att läsa.

Att just Sigge Eklund får femtusen tecken beror på två saker – dels för att hans Sommar fick mig att gå i gång på hans konstnärliga grepp, dels för att han gått utanför Sommarpratare-ramarna och då rimmar det bra med att också jag går utanför ramarna idag.

Som han längtat och trängtat efter att få bli sommarpratare för Sveriges Radio! Det är ingen hemlighet och nu blev han tillfrågad. Han tackade ja. Och det första som händer när signaturmelodin gett sin sista ton och man sitter där till hundra procent mottaglig för hans djupa röst hörs i stället en spröd kvinna.

Förvirringen blir total och efter några sekunder förstår jag att det är Lena Endre. Hon är ju en fantastisk och skicklig skådespelare men vad gör hon här? När sen Sigge äntligen tar vid funderar jag på om det som Lena Endre framförde i början var nödvändigt att framföras av någon annan än Sigge i detta sammanhang. Svaret hos mig är ”Nej”.

Sigges Sommar behövde inte hjälp av någon. Han hade kunnat köra hela sitt manus själv. Det hade till och med blivit bättre.

Om jag själv någon gång skulle få chansen att sommarprata då skulle jag inte ge bort en sekund till någon annan. Tanken är väl att vi lyssnare ska få se den person som äger sin timme?

Men okej, vad ser vi då av Sigge Eklund i detta hans annorlunda grepp?

Jo, vi ser att han är en sann dramaturg. Hans innehåll, hans röst och hans berättarteknik - det är plus på allt.

Utifrån hans starka berättelse med många psykologiska spänningsmoment tänker jag att den ska ju upp på en scen och spelas för fullsatta salonger. Ja, här ska man sitta i stor grupp och gemensamt hållas på sträckbänken. Det ska vara en enaktare. Inget vindrickande i någon paus som bryter förtrollningen. Nej, den ska hålla oss i sitt grepp från början till slut. Och på den scenen – där hade Lena Endre kunnat vara en röst i högtalarna, utan att synas.

Här kommer mitt upplägg utifrån publikens vy.

I vänstra hörnet kan en man sitta och orera. Det är Sigges farfar. Han får alltså orera ljudlöst, bara röra sävligt och smått gurulikt på munnen och ibland göra någon liten gest som visar på hans självbild som säger att han är en brilliant men högst missförstådd mästare.

Snett mitt emot kan en ung man sitta på en pinnstol och lyssna hänfört och tro på varje ord och nogsamt anteckna allt som sägs som om det gällde livet. Detta är alltså Sigge i hans ungdom.

En aning till höger om scenens mitt kan Sigge Eklund i egen hög person sitta i en bekväm och stadig fåtölj och berätta hela historien med sin mörka, behagliga och eftertänksamma röst som är sprungen ur djupet av hans tankar och som efter att ha tagit form tar vägen ut till oss.

Hur scenografin ska lösas – hur man ska se både farfadern och den unge pojken Sigge sakta åldras genom dramat det får någon annan lösa. Men med detta vill jag bara visa att Sigges Sommar är gjort för en scen.

Jag kan förstå att han nyttjade sin konstnärliga frihet inför sitt program och gick utanför ramarna på åtminstone två sätt. Hans röst saknades efter introt - han hoppade över det viktiga Sigge-som-person-anslaget. Och han använde sin podd-kompis, och i mitt tycke beundransvärda konstnärskollega, Alex Schulman som producent.

När han nu äntligen fick sitt Sommar av Bibi Rödöö på Sveriges Radio – varför gav han sig inte bara hän in i sammanhanget? Han kunde gjort sig till en av dem, alla de andra som följer de traditionsenliga hållpunkterna, och han hade ändå kunnat utkristallisera sig till den lyssnansvärda person han är.

En annan fundering jag hade under programmet var varför han uppehöll sig så otroligt länge kring en annan person, sin farfar. Jag ville höra mer om självaste Sigge.

Sista meningen förklarar allt. När Sigge levererar den förstår jag hur ofantligt mycket den är värd och varför han behövde tala så länge om sin farfar. Bara på det sätt kan vi förstå den fastställande avslutningen.

Genialt - men upp på en stor scen! Detta är drama på hög nivå. Och med det menar jag att alla kan relatera hela den psykologiska knuten till sina egna liv.

Sigge Eklunds Sommar må vara hans första men förhoppningsvis inte hans sista. Han har mycket att ge. Kanske vi nästa gång får höra om hur han skapade sitt eget liv.


lördag 6 juli 2024

…Jennie Walldén - Sommar i P1

 

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

Som sexåring satt hon på planet till Sverige, äldst bland totalt nio små koreanska barn som alla var på väg till sina nya hem. En klunga barn mitt i adoption. I sitt Sommar beskriver hon hur hon trots sin egen rädsla försöker trösta den treåriga pojken som sitter bredvid henne på planet och gråter.

Och det är inte det enda minnet från barndomen som hon förmedlar så tydligt och klart. Inte en enda gång låter hon tveksam när hon skildrar sitt liv. Det märks att hon bearbetat och metodiskt hittat ett sätt att förhålla sig till båda sina världar.

Hon lyckas igenom hela berättelsen integrera sitt tidiga ursprung med sin senare uppväxt. Sina koreanska matupplevelser med den svenska husmanskosten. Sin relation till sin mamma i Sverige med sin relation till sin mamma i Korea.

Det är alltid gripande att höra om när ett barn måste adopteras bort. Så många smärtpunkter. Och jag tror många lyssnare gråter tidvis genom programmet. Men här verkar det ändå som om barnet – Jennie Walldén – på något sätt hjälpt sig själv hela livet att landa i alla sina situationer.

Mot slutet tänker jag att hon gör med oss precis det hon gjorde med den lille pojken på planet. Genom sitt sätt att berätta tröstar hon också oss.



…Carl Bildt - Sommar i P1

 

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd

Det kan ha att göra med att jag satt på ett tåg med dålig ventilation och gnisslande ljud, men för att hänga med i Carl Bildts Sommar var jag tvungen att lyssna med hörlurar och samtidigt ha texten framför mig och följa med i den stycke för stycke.

Ja, man kan klicka på en länk i varje sommarprat och få se hela manuset.

Självklart är han intressant att lyssna på med sin utrikespolitiska erfarenhet. Han visar på att det är lätt att starta krig, svårt att stoppa krig och ytterligare ännu svårare att efter ett krig bygga fred.

Det är mycket fakta, många namn, många händelser. Han har sett och hört mycket och berättar om sina uppdrag utan att ägna ens en sekund åt självförträfflighet.

Idag när jag än en gång läser vissa delar av hans manus ser jag att man med fördel kan ha det framför sig även om man inte sitter på ett skumpigt tåg.

I mina öron har han en lite torr och monoton röst. Om man då läser texten ser man att den är riktigt stilistiskt och melodiskt formad. Det blir ett bra komplement.


fredag 5 juli 2024

…Johanna Nordström - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd

Äntligen.

Hennes lågmälda röst. Eftertänksamheten. Hennes sköra, mjuka och ändå medvetna. Hon överraskar från början med att ha en annan röst än den man är van vid. Och direkt förstår jag vad det är jag letat efter hos henne för att känna sympati.

Det hon visar i sitt sommarprat adderar verkligen någonting till det hon annars levererar i strålkastarljuset. Det är så fint det hon berättar. Hennes saknad, så vacker. Och det känns så friskt och bra att hon har detta som utgångspunkt. Livet rymmer allt. Allvar och humor bor som bekant vägg i vägg.

Det ena utesluter inte det andra, må ingen få henne att tro det. Tvärtom blir det en stadig grund att blanda det starka med det sköra, som en extra bottenplatta i havet av tankar. En bra fördjupning.

Det är också intressant att höra om hennes yrkesbana, de jobb hon haft, hur hon ser på sig själv, vad hon har fått utstå av andra och att stand-up blivit en del av hennes sätt att äga situationen.

Och en sak är säker – Johanna Nordström äger sitt Sommar.



 

tisdag 2 juli 2024

...Cecilia Uddén - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

Det är det första sommarprat denna säsong som presenteras med varningar för ”starka scener och skildringar av våld i det här programmet”. Och det med rätta.

Allt hon berättar om kriget emellan Hamas och Israel som startade den sjunde oktober tjugohundratjugotre, beskriver hon realistiskt och ingående, som den Mellanösternkorrespondent hon är – Cecilia Uddén – och det är så mycket och mastigt att det är svårt att ta in. Det är en sak att höra på nyheter och se bilder – och bara det brukar vara fruktansvärt nog - en annan sak att höra allt när hon formulerar sig fritt under en timmes tid kring detta fasansfulla krig. Och ändå – hon har säkert censurerat sig själv för att vi ska klara av det.

Detta program borde alla lyssna på. Det är vår nutid.

Hon har kunskap och ordrikedom. Hon har också ett kritiskt öga till många journalisters ängslighet inför att granska och vara pålästa så att de kan genomskåda lögner.

Det är inte alls förvånande att hon är en av Sveriges mest prisbelönta journalister.



 

…Trolle Rhodin - Sommar i P1

Foto: Annika Berglund. Publicerat med tillstånd.

Den här killen är något extra!

Från första andetaget till det sista behåller han sin energi och sin välartikulerade skånska. Trots snabbheten i berättandet behöver jag inte sakta ner uppspelningshastigheten en enda gång. Varje ord skjuts upp som berättelsen om den mänskliga kanonkulan.

Cirkusen som Trolle är född i, och blev direktör över redan som 20-åring, är en fascinerande plats att höra om. Alla i ensemblen är ständigt på resande fot. Det måste ju både kräva och utveckla ett speciellt sätt att leva. Han själv skulle aldrig velat välja något annat.

Han har många strängar på sin lyra, har sett allt inom cirkusvärlden och talar åtta olika språk helt flytande. Och kan kommunicera på fler. Hans Sommar är lika långt som andras men känns som endast en ingress. Här finns mycket mer bakom de kajalmarkerade ögonlocken.

Vi har nog alla varit på cirkus någon gång och häpnat, skrattat och hållit andan. För mig var det väldigt länge sen. Kanske jag tajmar in ett besök i sommar. Och då med nya ögon.


 

…Anna Lindmarker - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

Så klart är Anna Lindmarker en professionell programledare i sitt Sommar. Hon är tydlig i sitt framställande och van att beskriva hemska händelser.

Hon går direkt in i nyhetsvärlden och vi får veta att mycket av det som kommer till nyhetsredaktioner behöver censureras - allt kan inte berättas och alla bilder kan inte visas. Det är en avvägning. Och man förstår – det som vi kanske undrar över när vi lyssnar till omvälvande nyheter på teve – att det kan försiggå mycket upprörda känslor och tankar inom nyhetsuppläsaren samtidigt som allt ska levereras i professionell ton.

Att höra om alla hennes byten av länder och platser under uppväxten och hennes redaktionella bana gör det lätt att förstå hennes drivkraft och utvecklande av bra journalistik. Hon tar in, analyserar, rapporterar.

Hon har mycket att ge men håller hårt på att inte ge mer av sitt personliga än vad hon vill. Det är hennes absoluta rätt. Men jag är övertygad om att hon hade lyckats gå djupare utan att för den skull sälja ut sig.

Anna Lindmarker - Sommar i P1