måndag 1 juli 2024

…Marcus Wandt - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

I Marcus Wandts Sommar förekommer ordet ”risk” cirka femtio gånger - antingen som ett eget ord, böjt eller sammansatt. Det är ”risken”, ”riskerna” och ”riskperspektiv”. Och ännu fler. Fullt förståeligt med tanke på hans olika uppdrag - utbildad stridspilot, testpilot på Saab och astronaut inom ESA, European Space Agency.

Allt detta är långt utanför mina kunskapsområden och därför så spännande att lyssna på. Jag känner ingen som sett jorden från rymden – det här blir så nära jag kommer.

I början får vi följa hur han taxar ut ett stridsplan, varvar motorn till max, släpper bromsarna och accelererar något fruktansvärt då han ska upp och testa planets yttersta gräns. Vi får följa ljudet en stund och man riktigt känner i kroppen att nu gäller det.

Först nästan svårt att tro hans beskrivning av uppväxten – att han var en vanlig mitt-emellan-kille. Men kanske det är en sådan som kan bli en lugn person som systematiskt kalkylerar noggrant med risker och inte tar några som han bedömer är för höga.

Marcus Wandt - Sommar i P1