torsdag 18 juli 2024

…Ayan Ahmed - Sommar i P1

Foto: Mattias Ahlm. Publicerat med tillstånd.

Ayan Ahmed tillhör det yngre gardet i säsongen och är inte lika ursprungssvensk som de flesta andra är. Det hörs i hennes uttal och hon kan långt mycket mer om förorten än vad vi genomsnittslyssnare kan tillsammans.

Hon minns när skådespelarglöden tändes inom henne som barn när hon tittade på den somaliske skådespelaren Awkuuku. Hon fascinerades av att han var gammal men spelade en liten pojke så trovärdigt.

Och trovärdig är precis vad Ayan ville vara när hon spelade Nala i ”Snabba cash”. Det fanns inga kvinnliga gängkriminella i manuset men en av de manliga rollerna gjordes om och regissören gav en roll till Ayan.

Hon läste på, lärde sig hantera vapen och våndades om nätterna över att det fanns ungdomar som på riktigt levde i den värld hon och hennes skådespelarkollegor gestaltade om dagarna.

Hon gör ett fint Sommar. Budskapet är tydligt – svenskar med invandrarbakgrund har så mycket annat att berätta om än kriminalitet. Hon vill se filmbranschen nyttja mångfalden bättre i produktionerna.